Hvad er et Attefallshus

I de seneste år er mange svenskere begyndt at tale om Attefallshuset, men hvad dækker begrebet egentlig over, og hvordan ved du, om du har tilladelse til at bygge et Attefallshus på netop din grund?

I Sverige har man mange regler og forordninger omkring, hvad og hvordan man må bygge på sin grund, men der findes undtagelser, som ikke kræver byggetilladelse. Husejere har i mange år kunne bygge små huse på deres grunde uden byggetilladelse, og i de seneste år har man også kunne bygge de såkaldte Attefallshuse. Konceptet blev lanceret i 2014 og er opkaldt efter Sveriges tidligere boligminister Stefan Attefall.

De populære huse må være op til 25 kvadratmeter, og de er dermed noget større end de typiske småhuse, som har en begrænsning på 15 kvadratmeter.

Man behøver som sagt ingen byggetilladelse for at bygge et Attefallshus, men byggeriet skal registreres hos de relevante myndigheder, og du skal modtage en bekræftelse, inden det kan påbegyndes.

Attefallshus med jordskruvar sluta gräv

 

Hvordan ved jeg, om jeg har lov til at bygge et Attefallshus?

De gældende regler for at bygge et Attefallshus er næsten de samme som ved småhusene. Der skal være en beboelsesbygning på din grund i forvejen, og huset må ikke placeres tættere end 4,5 meter på nabogrunden. Præcis som med småhuse kan der imidlertid være begrænsninger. En begrænsning kan være, hvis du eksempelvis bor i et område, som er historisk vigtigt, eller hvis grunden ligger tæt på vand eller en jernbane. Hvis du er usikker på, hvilke regler der gælder for netop din grund, bør du kontakte de relevante myndigheder for yderligere vejledning.

De forskellige typer af Attefallshuse

Der findes fem forskellige typer Attefallshuse. Den mest udbredte type er en lille, selvstændig bolig, som ligner et anneks, men der findes også andre typer, for eksempel supplerende bygninger, tilbygninger, tagkviste og ekstra beboelsesbygninger. De mest almindelige Attefallshuse er små, fritstående boliger, gæstehuse, udhuse, garager eller saunaer.

Må man bo i et Attefallshus?

Selvom Attefallshuse er meget små i størrelsen, er der mange, som spørger, om man har lov til at bo i dem. Og ja, du må faktisk gerne må bo i disse små huse! Hvis du vil gøre dit hus til en permanent bolig, skal du dog sørge for, at det har alle de påkrævede funktioner som eksempelvis opbevaringsplads, en form for (te)køkken samt udstyr til personlig hygiejne.

Spar tid og penge med Stop Digging

Med Stop Digging bliver det både billigere og hurtigere at bygge dit Attefallshus! I stedet for en sokkel benytter vi os af jordskruer til at forankre dit hus. Skruerne bores hurtigt ned i jorden, og man skal hverken bruge tid på at grave eller vente på, at støbningen tørrer. Derudover beskadiger det ikke din græsplæne eller andre underlag.

Den effektive forankringsmetode er samtidig også en økonomisk smart løsning. Vi monterer skruen, og du gør resten.

Vi har certificerede montører i hele Sverige – kontakt os i dag for at finde din nærmeste montør