Sådan bygger du en havepavillon – en håndsrækning

En havepavillon kan være en fredfyldt oase i en have, men hvis det skal lykkes, kræver det en smule overvejelse. Hvor skal havepavillonen stå, hvad skal du bruge den til, og hvor avanceret skal selve bygningen være? Vi hjælper dig på vej.

Når det gælder havepavilloner, er der mange muligheder og varianter, alt afhængigt af hvad du vil bruge den til. Er det en hyggelig kaffepause sammen med familien i årets varmeste måneder, eller vil du forlænge sommeren? Vil du måske have mulighed for at bruge din havepavillon som et drivhus om vinteren? Ja, der er som sagt mange muligheder med en havepavillon, og her fortæller vi dig, hvad du skal være særligt opmærksom på, inden du påbegynder dit byggeri.

Bygga lusthus

Den grundlæggende planlægning

Havepavilloner er ofte relativt små, og har du ingen andre supplerende bygninger på din grund, behøver du ikke at ansøge som byggetilladelse, så længe den samlede bebyggelsesprocent ikke overstiger 50 m2. Der er dog andre regler at tage hensyn til. Hvor tæt på skellet må den stå, og hvor højt har du tænkt dig at bygge? Henvend dig gerne til kommunen for at finde ud af, om der findes særlige regler du bør tage med ind i din planlægning.

Lav en tegning og vælg model

Nu begynder den sjove del af planlægningen! Tænk over, hvordan du vil anvende bygningen, og hvad dine behov er. Skal det være en enkel havepavillon med tag, eller skal den være i smedejern? Eller vil du have vinduesglas, så du får mere læ? En fordel ved en havepavillon er, at der ofte er et godt lysindfald, og du skal derfor ikke tænke på at placere den i en bestemt retning.

Du kan også overveje, hvilke steder på din grund der kan være særligt velegnede til netop en havepavillon. Er der allerede en stabil grund, eller skal du begynde med at sørge for, at havepavillonen står stabilt, og at den er forankret? Det kan også være godt at hæve havepavillonen en smule over jorden for at undgå råd.

Bygge fra bunden eller bestille et byggesæt?

Du har stor indflydelse på både tid og omkostninger, alt afhængigt af hvor meget du vil gøre selv, og hvor avanceret din havepavillon skal være. Vil du ikke bygge selv, er der mange byggesæt med varierende sværhedsgrader. Et andet alternativ er at hyre en håndværker, men vær dog opmærksom på, at havepavillonens konstruktion og størrelse kan være afgørende for, om den er omfattet af håndværkerfradraget eller ej.

Tid til at indrette!

Når havepavillonen er færdig, er det tid til at skabe et så hyggeligt hjørne i haven som muligt! Benyt gerne lyse, tynde gardiner (hvis der er vinduer) samt masser af puder og duge, så du skaber en hjemlig og hyggelig atmosfære. Det kan også være en idé at overveje, hvordan du vil bruge planterne. Vælg f.eks. roser, der slynger sig langs væggen, hvilket giver et romantisk og drømmende indtryk og indbyder til lange stunder i havepavillonen!

Har du brug for hjælp til at forankre din havepavillon? Med en jordskrue får du en prisvenlig og hurtig løsning, samtidig med at du slipper for at beskadige din græsplæne. Kontakt en af vores montører allerede i dag!