Hvorfor vælge et hegn?

Der kan være mange gode grunde til at anskaffe sig et hegn.
For det første afgrænser et hegn din have og beskytter mod vind, samtidig med at det sørger for, at man ikke kan se ind. Når du markerer din grund på denne måde, minimerer du også risikoen for, at andre trænger ind på grunden ved en fejl. Derudover beskytter hegnet også små børn og husdyr mod nærliggende veje. Endelig kan et hegn være utroligt smart. Et klassisk hvidt hegn rundt om din bolig kan give et æstetisk løft!
Der er naturligvis også andre måder at skabe afgrænsninger på, hvis du ønsker fred og ro, men fordelen ved hegnet er, at det er relativt let at vedligeholde. Hvis man planter en hæk, skal den både klippes og plejes regelmæssigt. Hegnet klarer sig derimod – som regel – med en minimal vedligeholdelse og skal højst males eller repareres i ny og næ.

Hvordan ved jeg, om jeg har lov til at bygge et hegn?

Kan alle bare bygge et hegn? Ja, et almindeligt hegn kræver som regel ingen byggetilladelse. Du skal derimod være opmærksom på de gældende regler, når det drejer sig om plankeværk og mure. 

Hvad er forskellen på et hegn og et plankeværk?

Det er ikke altid helt tydeligt defineret, men med et plankeværk menes der indhegninger, som er højere end normale hegn. Som regel går grænsen mellem de to ved ca. 110 cm. I denne sammenhæng er det værd at huske på, at både små børn og mindre hunde sjældent kan komme over et hegn, der er højere end 100 cm.
Materialet spiller ingen rolle, det er kun konstruktionen og udseendet, der afgør, om indhegningen betegnes som et hegn eller et plankeværk. Ud over højden skal der imidlertid også tages højde for indhegningens tæthed. Et højere hegn kan eksempelvis regnes som værende et plankeværk, hvis det er tættere end 50%. Hvis en indhegning består af mere luft end byggemateriale, kan det derimod godkendes som et hegn.
Som du kan se, er der flere ting, du skal overveje, især hvis du påtænker at bygge et højere hegn. Mange kommuner har derfor opsat særlige retningslinjer for stakitter, hegn og mure. Disse findes i et vejledende dokument, som anvendes, når det skal afgøres, hvorvidt der kræves en byggetilladelse eller ej.

Hvordan bygger man et hegn?

Nogle vælger selv at bygge deres hegn, måske med overskydende materialer fra tidligere byggeprojekter. Derudover er et enkelt og praktisk alternativ at købe et komplet byggesæt til hegnet. Uanset hvordan man vælger at bygge hegnet, er det vigtigt, at det fastgøres solidt i jorden. Frostudvidelse, regn og klatrende børn udsætter nemlig hegnet for store belastninger.

Bygga staket med markskruv + Jordskruv

Spar tid og penge med Stop Digging

Med Stop Digging bliver det både billigere og hurtigere at bygge et hegn!
Hvis du benytter en jordskrue i stedet for at nedgrave eller støbe sokler, slipper du for at grave hele haven op. Det sparer både tid og arbejdskraft. Derudover bliver resultatet også mere stabilt end en nedgravet betonsokkel.
Vi tilbyder forskellige skruer til de forskellige jordforhold og opgaver. Til montering af et træhegn anvendes der som regel en stolpeskrue, mens et stålhegn oftest kræver en rørskrue.
En jordskrue kan dog være mindre hensigtsmæssig i et kuperet terræn. Her bør man i stedet bore et hul i jorden og forankre med en stålpig. Vi hjælper dig selvfølgelig med at finde den bedst mulige løsning til lige netop din grund!

Vi har certificerede montører i hele Sverige – kontakt os i dag og find din nærmeste montør