Stolper uden støbning – Hegnspæle

Ny metode får hegnspæle til at stå i årevis

Det kan være træls at grave huller til stolper, der derefter skal støbes fast for at blive stående. Det behøver man heller ikke mere, for Martin Byrum er vendt hjem efter flere år i Norge med en nemmere måde at gøre tingene på. 
Hans firma hedder StopDigging og hentyder til, at man ikke længere behøver at have fat i skovl og gravemaskine, når der skal sættes stolper i jorden. -Det går ud på, at man borer en lang metalskrue ned i jorden og fæster stolpen ovenpå. Træet kommer ikke berøring med jorden, og rådner derfor ikke så hurtigt, forklarer Martin Byrum. 

hegnspæle_stopdigigng_danmark

50 meter raftehegn 

Han har blandt andet leveret sine jordskruer til Den fynske Landsby, hvor der er sat nyt raftehegn op omkring musikernes opholdsplads bag scenen. 
– Vi skulle til at lave 50 meter raftehegn, og så var det, at Martin kom med sin idé med skruerne. Det er nemt at arbejde med, og vi blev fri for at grave og støbe, fortæller forvalter Alex Hansen. 

montering_hegnspæle_denmark

Skruerne skal ned i 90 cm dybde, of et rør på 35cm, fæstes i den forberede stolpe, der boltes fast nede i rørskruen. Derved kommer stoplen til at står over jorden. 

Hegnspæle_raftehegn_stopdigging_danmark

Det kræves ikke mere plads til skruen end dens diameteren, og det betyder, at man ikke behøver at ødelægge en færdig belægning, men blot bore igennem. 

Der er en billigere metode, end den traditionelle, og den holder længere. Der er 50 års levetid på skruerne, og de kan genbruges, hvis man skal flytte genbruges, siger Martin Byrum, der er forhandler på Fyn og Sydjylland. 
det er også muligt at bruge metoden i private haver, hvor det er svært at komme til med maskiner. Alt værktøj kan klappes sammen og være bag i en varebil. 

Text fra: Bygningsarbejderne fyn, Nyhedsbrev nr99
2017-09-06