Skip to main content

Hyggeligt morgenmadshjørne eller en oase med planter, grøntsager og krukker? Altaner er noget, som mange er glade for, men det er også en stor udgift. På sigt er det dog ofte en rigtig god investering, som giver dig mindst det dobbelte tilbage. Her giver vi tips og råd til dig, som vil være med til at gøre drømmen om egen altan til virkelighed.

At bygge en altan øger både din boligs kvalitet og værdi. Det er imidlertid en stor beslutning, som kræver en grundig research.

Planlægning og research

Det er både dyrt at hænge en ny altan op på facaden samt lave en ny døråbning i væggen. Måske bliver du endda også nødt til at flytte varmeelementerne i din lejlighed. De fleste altaner koster derfor en del penge, og de skal som udgangspunkt betales af vedkommende, som bor i lejligheden.

Selvom investeringen er stor, betragter de fleste det dog også som en god investering, da man ofte får mindst det dobbelte tilbage, når man sælger sin bolig. Skal du bygge en altan, og har du mulighed for at lægge den i en retning med meget sol, er det naturligvis det bedste – her er der nemlig mulighed for at øge værdien med 10-15%.

Der er mange ting, der skal overvejes i forbindelse med det at bygge en altan. Bor du i en andelslejlighed, er det en beslutning, som både andelsforeningen og kommunen skal godkende, inden du kan gå i gang. Kommunen skal afgøre, om planerne stemmer overens med detaljeplanerne for huset og kvarteret, men også om det skaber problemer for eventuelt naboer. I andelsforeningen handler det om at fordele udgifter, både i forbindelse med byggeriet og den fremtidige vedligeholdelse. Har du en andelsbolig, og er du interesseret i at bygge en altan, er det en god ide at gå sammen med flere andre ejere og drive projektet i fællesskab. På den måde bliver det både billigere og lettere at planlægge.  

Tips og tricks

  • Tænk på at undersøge, hvordan du er stillet i forhold til håndværkerfradrag, når du bygger en altan i boligen.
  • En altan øger ofte værdien af en ejer- eller andelslejlighed med 5–15%.
  • I andelsboligforeninger tjener man ofte på at gå sammen om at bygge en altan.
  • Vær ude i god tid. Det kan være lange ventetider, og det tager tid at bygge.
  • Tænk på, at det er boligforeningen, som skal vedligeholde altanen i fremtiden, og at dette kan påvirke afgiften.

Vi kan hjælpe dig!

Skal du bygge en altan, og vil du vide, hvordan du skal gå til værks? Kontakt StopDigging i dag for at finde din nærmeste montør.