Skip to main content

Har du lyst til at give haven en ekstra dimension? Med en pergola i haven får du et ekstra rum, hvor du kan spise, drikke kaffe, være sammen med familie og venner samt nyde sommeren i fulde drag.
Dét at bygge en pergola giver din have et løft og skaber et ekstra frodigt rum, men hvad er en pergola egentlig, og hvad bør du overveje, hvis du vil bygge en?

Hvad er en pergola?

Ordet pergola er italiensk og betyder søjlegang eller løvsal. En pergola kan se ud på mange forskellige måder og have flere forskellige funktioner. Mange ser den som en udendørsplads, hvor familie og venner kan samles for at snakke, spise og hygge. En pergola passer perfekt sammen med klatreplanter, og på den måde får den et frodigt og grønt indtryk, samtidig med at  den giver læ og skygge. Man kan selvfølgelig også spænde en dug op som tag for at beskytte sig mod ustadigt vejr.

At vælge det rigtige træ

Når du har planlagt byggeriet og målt op på det sted, hvor du vil have din pergola, er det tid til at vælge træ. Eftersom trækonstruktionen er permanent, bør du vælge trykimprægneret træ. Dette gør vedligeholdelsen af din pergola lettere – dine klatreplanter har nemlig ikke godt af at blive klippet ned hvert år, når du skal rengøre træet. Hvis du i fremtiden overvejer at sætte et tag på din pergola, er det vigtigt, at du tager det i betragtning, allerede når du vælger træ. Det skal kunne holde til både tagets vægt samt til eventuelle snedriver. Mange foretrækker dog at lade klatreplanterne vokse op og skabe et naturligt, grønt tag. Tænk på, at dine klatreplanter ikke kun kommer til at slynge sig rundt om tagbjælkerne, men også kommer til at hænge ned. Derfor bør du have ekstra højt til “taget”.

Placering af pergolaen

Pergolaen kan med fordel placeres på mange forskellige steder i haven. Kombineres den med et læhegn, kan man eksempelvis skabe en afslappende og hyggelig løvsal. Det mest almindelige er dog at placere pergolaen som en forlængelse af huset. På den måde skabes der en fornemmelse af plads på terrassen. Eftersom mange af pergolaens planter har godt af at stå i solen, passer en sydvendt placering rigtig godt.

Vi kan hjælpe dig!

Skal du bygge en pergola, og vil du vide, hvordan du skal forankre den? Brug StopDiggings jordskruer og slip for alt besværet.