Et sommerhus på landet er et perfekt valg, hvis du vil koble af i weekenden eller ferien. Det bliver et tillflugtsted fra byens puls og hverdagens stress i et naturnært miljø, Mange tænker måske, at det ikke er en lige så stor ting at investere i et sommerhus som en lejlighed eller et hus i byen, hvor man bor fast. Skal man bygge et sommerhus, kræver det imidlertid en grundig planlægning, og hvis du skal i gang med et så stort projekt, er der flere forskellige ting, du skal tage med i overvejelserne.
Løst træ eller byggesæt?
Efter du har gjort klar med byggetilladelse, tegninger og budget, er det tid til at vælge, om du skal bygge sommerhuset med løst træ eller i form af et byggesæt. Generelt bliver materialeomkostningerne højere med løst træ, eftersom byggemarkeder ofte tager en højere pris for privatkunder end byggefirmaer. Med færdige byggesæt sætter leverandøren huset op efter anvisningerne, hvilket gør processen både nemmere og billigere. På den anden side giver løst træ et mere originalt sommerhus, hvor du får friere tøjler til selv at kunne påvirke husets udseende. Vej fordele og ulemper op mod hinanden og vælg det, der passer bedst til dine behov.
Tænk langsigtet
Det lønner sig i længden at satse på kvalitet allerede fra begyndelsen – både når det gælder materialer og planlægning. Vil du slippe for konstante renoveringer og ombygninger, er det klogt at have en langsigtet plan for fritidshuset. Her handler det ikke bare om at vælge træ eller byggesæt af en høj kvalitet. Det kan også være nødvendigt at tilpasse huset efter familiens eller slægtens fremtidsplaner. Det mindsker risikoen for uventede omkostninger i fremtiden.
Undervurdér ikke afstanden
Selvom mange sommerhusejere ikke har noget imod at rejse langt for at opholde sig i deres sommerhus, kan det dog være, at især småbørnsfamilier har interesse i, at sommerhuset ligger lidt tættere på boligen. Er det et hus, som behøver regelmæssig vedligeholdelse, kan det også blive besværligt med lange afstande, og så er en kortere rejsetid at foretrække. Den optimale afstand til fritidshuset er naturligvis op til den enkelte, men det er en vigtig faktor, der bør tages i betragtning.
Andre nyttige tips:
- Kontrollér vandtilførslen. Ude på landet kan infrastrukturen for vandledninger variere, så vær sikker på, at vandtilførslen til huset kan ske uden problemer. Hvordan får I rindende vand i huset? Findes der en brønd i området, og hvis ja, hvordan er vandkvaliteten så?
- Hvilken energiløsning er bedst? I de fleste sommerhuse installerer man direkte virkende el i form af elementer og lignende. Det kan være en god idé at supplere med en anden varmekilde, hvis huset skal anvendes i vinterhalvåret. En kamin eller en luftvarmepumpe plejer at være en god løsning.
- Opgradér til permanent bolig? Der findes krav til permanente boliger, som ikke findes for fritidshuse – dette kan eksempelvis vedrøre energi og sikkerhed. Er fritidshuset tænkt som en permanent bolig en gang i fremtiden, er det en god idé at tage disse krav i betragtning fra begyndelsen.
Med StopDiggings jordskrue får dit sommerhus et bedre fundament
At bygge et sommerhus er et stort og vigtigt projekt. Det er et hus, som gerne skal stå i mange år og klare de ydre påvirkninger, såsom vejr og vind. Med jordskruer fra StopDigging får du det bedst mulige fundament til dit sommerhus. Derudover kan en jordskrue isættes året rundt. Det er med andre ord en løsning med flere fordele!